Home » Keuringen » Vluchtweg/noodverlichtingen

Vluchtweg/noodverlichtingen

Vluchtrouteaanduiding

 

Een duidelijk zichtbare en herkenbare vluchtrouteaanduiding is van levensbelang om een gebouw te ontvluchten tijdens een calamiteit.

Normen vluchtrouteaanduiding

Vluchtrouteaanduiding moet voldoen aan de eisen gesteld in de NEN 3011. Deze norm verwijst naar de NEN-EN-ISO-7010. NEN 3011 geeft voorschriften voor veiligheidskleuren en ontwerpprincipes voor het voorkomen van ongevallen, brandbestrijding, informatie over gevaren voor de gezondheid en evacuatie bij noodgevallen.
Noot: daarnaast is er een relatie met artikelen 3.7 en 3.9 van het Arbeidsomstandighedenbesluit.‚Äč

 

Verplicht of niet?

 

Het Bouwbesluit regelt wanneer een vluchtrouteaanduiding verplicht is. In alle ruimten waardoor een verkeersroute voert (veelal de gangen e.d.) en in ruimten die is bestemd voor meer dan 50 personen, moet vluchtrouteaanduiding aanwezig zijn.

Hoe ziet een vluchtrouteaanduiding eruit?

 

Vluchtrouteaanduiding kan uitgevoerd worden als sticker of bordje. Het is van belang dat de reguliere verlichting de vluchtrouteaanduiding voldoende aanlicht. Als noodverlichting wettelijk geëist is, moet de vluchtrouteaanduiding ook voldoende aangelicht worden na stroomuitval.

Transparantverlichting

 

Vluchtrouteaanduiding wordt vaak uitgevoerd als transparant met elektrische (nood)verlichting. Bijkomend voordeel is dat de transparantverlichting voldoende lichtopbrengst heeft om ook een gedeelte van het loopvlak te verlichten zodat aanvullende noodverlichtingsarmaturen niet noodzakelijk zijn.

Noodverlichting

 

Men gaat er vaak van uit, dat wanneer er noodverlichting aanwezig is, de veiligheid voldoende gewaarborgd is. Noodverlichtingsarmaturen hebben echter regelmatig (onzichtbare) defecten, zoals accu’s met onvoldoende capaciteit, of kapotte lampen. Daarnaast is dikwijls sprake van een verkeerde vluchtroute, verouderde pictogrammen, of een tekort aan noodverlichtingsarmaturen. Een deskundige periodieke controle van uw noodverlichtingsarmaturen is een noodzaak. All-in Security systems werkt enkel met de beste kwaliteit producten!

 

Onze servicetechnici werken conform NEN-EN 50171 & 50172 en hebben de kennis, ervaring en het gereedschap om uw noodverlichtingsarmaturen vakkundig te repareren en te onderhouden. Reparaties, vervangingen en uitbreidingen voeren wij in eigen beheer uit. 

Wij bieden o.a. onderstaande diensten aan op het gebied van noodverlichting:

 
  • Onafhankelijk advies over noodverlichting.
  • Levering, montage en inbedrijfstelling van de noodverlichting.
  • Onderhoud aan de noodverlichting conform richtlijnen en regelgeving.
  • Reparatie en vervanging van de noodverlichting.

 

Kosteloos en geheel vrijblijvend advies en service op maat, bij u op locatie binnen 24 uur na uw aanvraag.

 

 

 

Vluchtweg aanduiding

 

Dit zijn de noodverlichtingsarmaturen die vluchtwegen en uitgangen voor het verlaten van een gebouw aangeven. Deze armaturen zijn voorzien van een pictogram en dienen permanent te branden.

 

Anti-paniekverlichting

 

Dit zijn de noodverlichtingsarmaturen die voorzien zijn om paniek te voorkomen in ruimtes waar mensen samenkomen, zoals kantines en vergaderzalen (publieke ruimten betreft groter dan 60 m2 ). Deze armaturen branden alleen in geval van een stroomstoring.

 

Vluchtweg verlichting

 

Dit zijn de noodverlichtingsarmaturen die de vluchtwegen verlichten. Deze armaturen branden alleen in geval van een stroomstoring.

 

Verlichting van werkplekken met verhoogd risico

 

Dit zijn de noodverlichtingsarmaturen die verlichting leveren voor de veiligheid van personen op werkplekken, betrokken met een mogelijk gevaarlijke situatie zoals draaiende delen, zuurbaden, hete of zeer brandbare materialen.

 

Veelgestelde vragen 

 

Waarom moet de accu na 4 jaar vervangen worden?
Volgens de normen moeten vluchtwegen met minimaal 1 Lux verlicht worden en bij stroomuitval moet dit een uur gegarandeerd zijn. Accu’s verliezen na verloop van tijd hun capaciteit, zodat fabrikanten de maximale levensduur op 4 jaar stellen. Na die 4 jaar zal de accu nog wel werken, maar nooit lang genoeg met voldoende lichtopbrengst. Alleen door de accu in het vijfde jaar te vervangen, voldoet u dus aan de regels.

 

Waarom is LED-noodverlichting niet onderhoudsvrij?
Led noodverlichting levert u een forse besparing op in energie verbruik. U hoort overal dat vanwege de lange levensduur van led-lichtbronnen deze niet meer jaarlijks vervangen hoeven te worden, zoals dat het geval was met tl-lichtbronnen. Dat is ook het geval, maar de totale installatie dient wel adequaat en aantoonbaar onderhouden te worden. Dit is zelfs wettelijk verplicht. De levensduur van de leds in vluchtwegaanduiding is 5 tot 12 jaar. De levensduur van de accu’s is 4 jaar.

 

Waarom wordt ieder jaar de lamp vervangen? 
Als een lamp een jaar lang continu brandt, zit deze dichtbij de maximale levensduur. Het is dan vrijwel zeker dat de lamp tijdens het tweede jaar kapot gaat, zodat er een onveilige situatie ontstaat. Dit speelt overigens alleen bij vluchtwegverlichting die continu brandt (vluchtwegaanduiding). Noodverlichtingslampen die alleen aan gaan bij stroomuitval, worden wél getest, maar hoeven niet vervangen te worden (vluchtwegverlichting, anti-paniekverlichting en verlichting van werkplekken met verhoogd risico).

 

Moet in een klein bedrijf ook noodverlichting worden geïnstalleerd? 
In het arbeidsomstandighedenbesluit, dat voor elke werkgever van kracht is, is de verplichting van vluchtrouteverlichting vastgelegd in artikel 3.7.4 en die van veiligheidssignalering voor vluchtrouteaanduiding in artikel 3.7.5.

 

Wat is het verschil tussen centrale en decentrale noodverlichting? 
Het verschil tussen deze systemen is dat bij decentraal gevoede noodverlichting de accu voor de noodverlichting in het armatuur zelf is geplaatst. Bij centrale noodverlichting staat de accu ergens centraal opgesteld in het pand.

 

Wat is een autonomie test? 
De term autonomie wordt gebruikt voor de volledige brandduur in nood, op de noodvoeding van de installatie (dit is de periode dat de installatie autonoom kan functioneren). In Nederland is de eis voor deze autonomie 1 uur. Dit is te controleren door het spanningsloos maken van de installatie of het individuele armatuur. 

 

Waarom kan ik het jaarlijks onderhoud niet zelf doen? 
Reguliere inspectie en onderhoud van en aan noodverlichting is volgens het Bouwbesluit en de Arbowet verplicht en is zelfs in een groeiend aantal gemeenten vereist voor de gebruiksvergunning. Daarnaast wordt er geëist dat de aanwezige noodverlichting goed functioneert. In geval van calamiteiten zal achteraf gekeken worden of u aan uw zorgplicht heeft voldaan. Het jaarlijks onderhoud dient uitgevoerd te worden door een vakbekwaam persoon, die kennis heeft van elektrotechnische werkzaamheden en inzicht heeft in mogelijke gevaren. Het onderhoud is complexer dan het op het eerst gezicht lijkt en houdt meer in dan een tl-buis vervangen. Met name het testen van de autonomie en het vervangen van accu’s vergt gedegen kennis.

 


All-in Security Systems is de juiste partner voor aanleg, onderhoud en vervanging van alle voorkomende noodverlichtingsarmaturen. Wij werken met een waterdicht administratieve systeem waar we alle noodverlichting in kaart brengen en waar we van te voren een prijsopgave kunnen aanbieden zodat u weet wat het gaat kosten. GEEN verrassingen achteraf.

 

Combineert u het onderhoud met de jaarlijkse controle van alle brandblusmiddelen dan krijgt u 25% op al onze producten

Ziet u door alle regels en wetgevingen de nooduitgang niet meer laat All-in Security Systems u dan bij staan en advies geven en samen zoeken naar de juiste route naar de dicht bijzijnde nooduitgang.


Wilt u vrijblijvende informatie hebben over onderhoud, aanleg of vervanging van uw noodverlichtingen neem dan vrijblijvend contact op 0611074634 of vul het onderstaande formulier in